Engasjement og ekspertise

Plastiskkirurger, anestesileger, barneleger, sykepleiere, logopeder, tannleger og medisinske ingeniører bruker sin kompetanse til å utføre trygge oppdrag sammen. Ett oppdrag varer vanligvis i ti dager, og begynner med at teamet gjennomfører helsesjekker på rundt 150-250 barn i én til to dager. Undersøkelsene danner grunnlaget for beslutningene om hvilke barn som kan opereres. Normalt opereres rundt 100 barn under ett oppdrag.

Hvert oppdrag krever innsats fra omtrent 50 medisinske frivillige. De frivillige, som kommer fra ulike deler av verden, koordineres av Operation Smiles hovedkontor i USA. De norske frivillige er organisert gjennom Sverige, sammen med frivillige fra både Danmark, Finland og Sverige. Gjennom den svenske avdelingen er det mer enn 200 akkrediterte frivillige som er klare til å gi av sin tid og kompetanse for å endre barns liv.

Dette er det jeg gjør, og det jeg brenner for. Vi redder liv. Barn kan nå få mat, kan få næring, og ikke minst det sosiale. Du forandrer liv, du er med for å forandre liv. Jeg er heldig som har fått lov til å være med

Anne Kristin Brødreskift, Anestesisykepleier fra Norge, som har vært frivillig siden 2014

Medisinsk spesialistkunnskap

For å bli akkreditert som lege må du være spesialist i plastikkirurgi, anestesi eller pediatri, og plastikkirurgene må ha mye erfaring i behandling av pasienter med leppe-, kjeve- og ganespalte. 

ung flicka gömmer sitt ansikte när alla stirrar på henne

Jeg hadde ikke forstått hvor viktige disse operasjonene var. Leppespalteoperasjoner i Norden handler mest om utseende, men i Nicaragua er det så mye større enn det. Folketroen sier at det er foreldrenes feil, og på så mange områder får barna knapt forlate hjemmene sine, de får ingen venner, blir mobbet og naboer og tidligere venner tar avstand fra familiene i frykt for at deres barn skal bli smittet, sa Anna Bengtsson, anestesilege fra Sverige, etter sitt første oppdrag i 2015.