Aktuelt 2023-11-03

– Det er rørende å se selvtilliten de får etter operasjonen

Hvert år blir 200.000 barn over hele verden født med leppe-, kjeve- og ganespalte. I Norge får disse barna den hjelpen de trenger, men i mange andre land mangler dette tilbudet. Det ønsker Carl-Erik Grimstad å endre.

en mann og to barn med hvite t-skjorte sitter på en trapp med en lys murvegg i bakgrunnen og smiler inn i kameraet.
STORT BEHOV FOR HELSEHJELP: – Operasjoner for leppe-, kjeve- og ganespalte er mangelvare i mange lavinntekstland, forteller Carl-Erik Grimstad.

– Arbeidet til Operation Smile gir meg mulighet til å gjøre en reell forskjell i verden. Å bekjempe stigmatisering, skam og gi mennesker følelsen av å være en del av samfunnet er meningsfylt og gir mye energi.

Det sier Carl-Erik Grimstad. Til daglig jobber han som førsteamanuensis og direktør for samfunnskontakt ved Høyskolen Kristiania. Han er forfatter, og noen kjenner han nok best fra hans tidligere jobb i kongens stab. Fra 2017 til 2021 var han Stortingsrepresentant i Helse- og omsorgskomiteen.

– På slutten av et langt arbeidsliv vil jeg bruke min erfaring til å hjelpe andre på frivillig basis. Operation Smile har et omfattende internasjonalt engasjement basert på frivillig arbeid og spiller en viktig rolle i å tilby spesialisert behandling til mennesker som ellers ikke ville fått det, enten på grunn av økonomiske begrensninger eller manglende medisinsk tilbud. For meg betyr det mye å bidra til at barn og voksne kan smile igjen, sier han.

<strong>Dette er leppe-, kjeve- og ganespalte</strong>

en mann med briller og hvit t-skjorte hvor det står «Operation Smile» prater til andre mennesker i hvite, oransje og lilla t-skjorter som sitter rundt et bord utenfor en hvitt murhus.
SAMARBEIDER MED DE LOKALE: På Madagaskar var kirurger, anestesileger, barneleger, sykepleiere, tannleger, logopeder, sosionomer og barnehagepedagoger med på laget, forteller Carl-Erik.

Nøkkelen er tidlig behandling

Kirugisk operasjon av leppe-, kjeve- og ganespalte bør starte tidlig etter fødselen for å gi best mulig resultat på tale, bittutvikling og utseende. Tidlig behandling gir barn muligheten til å utvikle seg normalt og unngå de medisinske, ernæringsmessige og sosiale utfordringene som ubehandlet spalte kan føre til.

– I Norge er det årlig mellom 100 og 130 barn som fødes med leppe-, kjeve og ganespalte, men de behandles raskt og kan leve som normalt. I lavinntekstland, hvor vi i Operation Smile opererer, behandler vi mange barn på kort tid hver gang vi er på oppdrag. Under et oppdrag nord på Madagaskar i oktober 2022, hvor jeg var så heldig å få være med på som observatør, ble for eksempel 116 barn operert på under en uke.

– I mange lavinntekstsland mangler befolkningen kunnskap om tilstanden og tror ofte deformiteten er smittsom eller et resultat av en forbannelse. Det fører til utenforskap i familien, sosiale relasjoner og arbeid, og har store konsekvenser for dem som rammes, sier Carl-Erik.

På Madagaskar møtte Carl-Erik flere familier som hadde opplevd å bli utstøtt av sine nærmeste og samfunnet. Blant disse en modig mamma som var der med barnet sitt. Hun burde ha vært operert for sin leppespalte tidligere, men pandemien hadde ført til en uheldig utsettelse.

– Hun kom fra en liten landsby, og ble klandret av mannen sin for at barnet ble født med en deformitet. På egenhånd fant hun Operation Smile, og da barnet ble operert, ble hun ubeskrivelig lykkelig. Folk ved sykehuset samlet seg rundt henne for å høre hvordan det hadde gått. Det var utrolig å se hvordan operasjonen påvirket både mor og barn. Det handlet ikke bare om å redde ett liv, men en familie, sier han.

en mann med briller og hvit t-skjorte hvor det står «Operation Smile» ser på og lytter til en annen person som sitter i en sirkel med flere mennesker foran et hvitt murhus med rødmalte tredører.
BEKJEMPER STIGMATISERING OG UTENFORSKAP: Operation Smile tilbyr operasjoner i mer enn 30 land. Én operasjon gir ikke bare pasientene tilbake smilene, men forvandler ofte hele familiens liv.

– Sammen kan vi utgjøre en forskjell

Operasjon representerer for mange en ny start. Rørende møter mellom familier på sykehuset og takknemmelighet preget Carl-Erik sitt besøk på Madagaskar.

– Jeg har aldri vært vitne til at folk har gått fra å skamme seg til å utstråle selvtillit så fort. Det viser tydelig at det betyr enormt mye for folk å være en del av fellesskapet.

Operation Smile har en god rutine under oppdrag. Den innebærer medisinske vurderinger, individuelle konsultasjoner fra en rekke spesialister, og operasjoner som vanligvis varer mindre enn én time.

– Målet er å operere så mange som mulig. Hvis vi ikke kan tilby operasjon, for eksempel på grunn av underernæring eller en helsesituasjon som ikke tillater det, følger vi opp med undersøkelser og ernæringspakker. Da kan vi ofte operere dem på neste oppdrag, sier han.

Kostnaden for å utføre medisinske operasjoner på pasienter med leppe-, kjeve- og ganespalte kan være på flere millioner. Takket være frivillige, lokale helsearbeidere og donasjoner, kan oppdragene likevel gjennomføres og gi mange en ny start på livet.

– I Operation Smile fokuserer de også på å dele kirugisk kompetanse med de landene de opererer i. I Madagaskars hovedstad har de etablert en spesialisert fløy ved Joseph Ravoahangy Andrianavalona Hospital, landets nasjonalsykehus, som hjelper dem med å håndtere den store køen av tilfeller med leppe-, kjeve- og ganespalter. I tillegg gir de medisinstudenter muligheten til å delta i Operation Smile oppdrag for å inspirere dem til å spesialisere seg innen spaltekirurgi, sier han.

– For å fortsette arbeidet trenger vi støttespillere som vil bli med på laget. Operation Smile gjør en umiddelbar og betydningsfull forskjell, og vi ønsker alle velkommen til å bidra i det oppdraget.

Carl-Erik Grimstad

Realiteten er brutal, for uten midler til å gjennomføre operasjoner er det mange som blir tvunget til å leve ulykkelige liv i utenforskap.

– Dersom det er bedrifter som ønsker å vite mer om hvordan de kan bidra til Operation Smile, er det bare å ta kontakt med norge@operationsmile.org

en mann med lyst, grått hår, sorte briller, lyseblå skjorte og mørkeblå dressjakke står i et kontorlandskap i oransje farger og grønne planter i bakgrunnen og smiler inn i kameraet.

<strong>Vil du vite mer om hvordan du kan bidra?</strong>

Neste aktuelt

Mårten sitter på en stol og jobber. Aktuelt

– Arbeidet er utrolig meningsfylt

Sammen med erfarne frivillige og lokalt helsepersonell, hjelper anestesilege Mårten mennesker med leppe-kjeve-ganespalte. Målet er å gi barn og voksne et ordentlig smil, slik at de kan leve et verdig liv.

Les mer 2023-11-02