Aktuelt 2023-11-02

– Arbeidet er utrolig meningsfylt

Sammen med erfarne frivillige og lokalt helsepersonell, hjelper anestesilege Mårten mennesker med leppe-kjeve-ganespalte. Målet er å gi barn og voksne et ordentlig smil, slik at de kan leve et verdig liv.

Mårten sitter på en stol og jobber.
ENGASJERT: Mårten er anestesilege og glad for at kompetansen han sitter på kan bidra til å løse et globalt helseproblem.

– Ofte er det ikke bare leppe-, kjeve- eller ganespalten som gir folk utfordringer, men utenforskapet det fører med seg.

Det sier Mårten Sandberg. Han er anestesilege og styremedlem i Operation Smile Norge, og har vært på flere oppdrag med organisasjonen. Hovedoppgavene hans under oppdragene er å vurdere, undersøke og være med på å velge ut hvilke pasienter som skal opereres.

– Jeg ønsket å bidra som frivillig på en eller annen måte og så at behovet for operasjoner var stort. Det var en kollega som fortalte om Operation Smile og i 2017 dro jeg på mitt første oppdrag. Før dette var jeg usikker på om de ønsket eldre frivillige, jeg var jo 57 år gammel, men erfaring har vist seg å være en stor fordel, sier han.

Til daglig er han overlege på Luftambulanseavdelingen ved Oslo universitetssykehus og spesialist i anestesiologi på sykehuset i Drammen. Takket være stor fleksibilitet fra arbeidsgiverene har han hatt anledning til å delta på over 20 oppdrag med Operation Smile. Det har brakt ham til totalt 13 land, blant annet Madagaskar, Ghana, Honduras og India. Enkelte av landene har han besøkt flere ganger.

– I november drar jeg til Casablanca i Marokko for mitt neste oppdrag. Vi skal være der en uke, og gjennomføre operasjoner og medisinske vurderinger sammen med flere frivillige helsearbeidere fra flere land, sier han.

Samarbeider tett med de lokale

– Utvelgelsen av pasienter er avgjørende for å sørge for at vi har kapasitet til å behandle dem. Vi tar alltid med oss nødvendig utstyr i tilfelle noe mangler. Uansett hvilke forhold vi møter går vi ikke på kompromiss med kvaliteten på hver enkelt operasjon, forteller Mårten.

Ute i felt er det alltid tett samarbeid med andre erfarne frivillige og lokalt helsepersonell. Den tette kontakten er viktig for kunnskapsoverføring og opplæring av lokale ressurser, og det er mange av de lokale frivillige som allerede har høy kompetanse på området. Å tilby grundig opplæring og dele kunnskap spiller en sentral rolle i å øke kapasiteten, slik at de får bedre forutsetninger til å håndtere utfordringene på egenhånd.

– Studier viser at det dør flere mennesker av mangel på kirurgi enn det sammenlagte antallet som dør av malaria, AIDS og tuberkulose. Det understreker det store behovet for kvalifiserte leger og sykepleiere.

Mårten Sandberg
Mårten står med en liten jente klar for operasjon på armen.
STORT BEHOV: – Speiselt i utviklingsland er det et betydelig behov for behandling av leppe-kjeve-ganespalte da det er stor mangel på ressurser, sier Mårten.
Mårten ser inn i kamera iført legeuniform, i bakgrunnen ser vi operasjonssalen.
I GHANA: Forholdene er vesentlig enklere enn hjemme i Norge, men gode nok for at Mårten og resten av teamet kan hjelpe mange.

– Vil fortsette så lenge jeg kan

Operation Smile er avhengig av frivillige helsearbeidere for å gjennomføre livsendrende operasjoner og gi omsorg til barn og voksne slik at de får muligheten til et bedre liv. I Norge har Operation Smile 15 frivillige leger og annet helsepersonell som reiser verden rundt. Det er disse frivillige som sammen med lokalt helsepersonell og donasjoner gjør oppdragene mulige og bidrar til en ny start på livet for mange. Innsatsen til de frivillige er ulønnet, noe som gjør Operation Smile til en av verdens eldste og største medisinske veldedighetsorganisasjoner.

– Personlig opplever jeg erfaringene fra oppdragene som svært verdifulle. Å bidra til internasjonalt helsearbeid gjennom Operation Smile har blitt en viktig del av min identitet. Fordi det er så enkelt å kombinere med familieliv og karriere, vil jeg absolutt anbefale dette til alle som har lyst til å bidra, sier Mårten.

Ekskludering er ofte resultatet for barn med leppe-, kjeve eller ganespalte. Av og til er ansiktsdeformitetene så alvorlig at de er direkte livstruende.

Operation Smile bruker frivillig helsearbeid til å utføre operasjoner som gir barn og voksne mulighet til å leve et bedre og meningsfylt liv.

Se hvordan du kan bidra her.

Interessert i å vite mer om Operation Smile?